Salapoliisi Asko Kukkosen Seikkailut 4/2008

Salapoliisi Asko Kukkosen Seikkailut


PETTÄMÄTÖNTÄ LUKUHERKKUA!

Salapoliisi Asko Kukkonen on kirjailija Timo Surkan luomus. Timo Surkka on kirjoittanut myös legendaarista Jerry Cottonia, joten onko tämä Suomen Cotton? Kukkosen tarinat sijoittuvat aina jonnekkin päin Suomea, joten oman paikkakuntasikin paikallisgrilli saattaa tulla joskus vastaan. Ensimmäiset Kukkoset ilmestyivät kauppojen hyllyille vuonna 2002 ja viimeiset vuonna 2009. Kukkosta julkaisi aikoinaan Musiikki-Mainos Ky Juntunen, MM-Kustannus Ky Juntunen ja MM-Advertising. Nykyään Kukkosia voi ostaa verkkokaupasta lehtenä tai e-kirjana.

Kukkonen on yhtä kotonaan korvessa kuin kaupungissakin. Kukkosen selvitettäväksi siunaantuu yleensä tehtävät, joiden edessä virallinen virkavalta on vetänyt vesiperän.

Kukkonen ei ole legendaarinen Pekka Lipponen, vaikka yltääkin yhtä yllättäviin suorituksiin, eikä Kukkonen ole Paavo Lipponenkaan vaikka kovin näkoinen onkin. Kukkonen on arvaamaton ja ovela älykkö, joka käyttää kotimaisia kommervenkkejä ja runttaavaa ruumiinkulttuuria rikollisten kanssa. Kukkonen tietää oikean ja väärän -vai tietääkö?

Viina, terva, sauna - sitten Kukkonen (Asko Kukkonen 3/2002)

Kasuri miehineen salakuljetti savukkeita ja viinaa itänaapureidemme puolelta. Kukkosen mielestä se ei ole kovin suuri synti. Kukkonen tapasi Kasurisen Espoon keskustassa. Kasurinen oli tanakka ja harmahtavahiuksinen kauppamies, yleensä aina hyväntuulinen. Kasuri kävi kuuttakymppiä iältään, mutta ajoi yleensä sataakahtakymppiä autollaan. Nyt vauhti oli hieman hukassa! Kasurilla oli karmeaa kerrottavaa ja siihen liittyvä toimeksianto Kukkoselle. Kun virallinen virkavalta ei kykene, uskalla tai ei voi toimia, vaikka miehinen järki sanoisi toisin, astuu Kukkonen kuvioihin ja luo omat lakinsa hakiessaan oikeutta heikommille. Kun Kukkonen kurittaa, siinä ei vitsaa säästetä ja virkavaltakin on olevinaan tietämätön: "Ne on niitä Kukkos-juttuja! Kukkonen kurittaa karhun ja karhun paskoja löytyy parhailta marjamailta." Totta vai tarua! Sama se! Kukkosia saisi olla enemmänkin!Räyhänhenkiä, aamun paholaisia ja viranhaltijoita (Asko Kukkonen 2/2009)

- Mitä sinä hommaat kun sulla on aikaa istua täällä päivällä?
Kohensin eräliivieni asentoa ja oikaisin paskaisen sadetakkini lievettä.
- Asioiden katselua, välttelin vastaamasta ja maistoin Gallianoa. - Ja asioiden järjestelyä silloin kun asiat eivät muuten järjesty.

 Asko Kukkonen, mies kuin protojärkäle, jahtaa unen logiikalla toimivaa murhamiestä ja kohtaa matkalla niin unitukijaa kuin Touretten syndroomaa jota ei tarvitse erikseen näytellä. Epämääräisiä tonttikauppoja, undulaatteja, risuja ja ruusuja, kaikkea mahtuu tutkimusmatkan varrelle. Luvassa on ilmalennokas loppuhuipennus, kun omanlaisensa sankaruuden toteuttaja Asko Kukkonen pääsee vauhtiin. Kukkonen miettii niin sinisiä ajatuksia että poskiläski saattaa sinertää.

 

Yhteensä:
    Kassalle
    (0)